Khamis, 3 Oktober 2013

Resepi Ikan Jenahak Bakar Sambal Kelapa

Resepi Ikan Jenahak Bakar Sambal Kelapa

Ikan Jenahak Bakar Sambal Kelapa
Masa:
Penyediaan: 20 | Memasak: 20 | Keseluruhan: 40 minutes
Jumlah Hidangan : 1

Bahan-Bahan:

  • 1 ekor ikan jenahak
  • serbuk kunyit
  • garam
  • daun pisang
Bahan untuk sambal kelapa:
  • 3-4 sudu besar kelapa parut
  • 2 cm kunyit hidup
  • 1 batang serai, hiris nipis
  • 3 ulas bawang merah, hiris nipis
  • 1 cm halia, hiris nipis
  • 3 tangkai cili kering, direbus
  • garam
  • gula

Cara Membuat:

  1. Bersihkan ikan dan belah belakang. Sapukan dgn garam dan kunyit.Biarkan seketika.
  2. Sumbat dari bahagian belakang ikan dengan sambal kelapa, kemudian balut bahagian tengah ikan dengan daun pisang dan bakar.
Cara untuk sambal kelapa:
  1. Dalam lesung batu, tumbuk kunyit, serai, halia,
  2. cili kering dan bawang merah hingga lumat. Kemudian masukkan kelapa parut, sedikit garam dan gula secukup rasa.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan