BAHAN BAHANNYA IALAH
- 1 1/4 cawan tepung gandum
- 1/2 sudu kecil baking powder
- 1/2 sudu kecil garam
- 1 sudu besar serbuk koko
- 1 sudu besar pewarna merah
- 60 gm butter tanpa garam
- 3/4 cawan gula
- 1 biji telur gred A
- 1/2 sudu kecil esen vanila
- 1/2 cwn susu segar +1/2 sudu jus lemon
- 1/2 sudu kecil cuka masakan
- 1/2 sudu kecil baking soda
- Bahan Untuk Cream Cheese Topping :
- 250 gm cream cheese
- 4 sudu besar mentega
- 1/3 cwn gula icing - diayak
- 1 sudu kecil jus lemon
Kaedah dan Langkah-Langkah
- 1. Cara Menyediakan Kek Red Velvet :
- 2. Dalam satu bekas, ayak tepung, baking powder dan garam. Ketepikan.
- 3. Dalam satu mangkuk yg kecil, satukan serbuk koko dan pewarna merah dan kacau rata hingga menjadi paste @ tambahkan sedikit air supaya mudah melarut.
- 4. Pukul mentega dan gula hingga lembut dan gebu dengan menggunakan mixer.
- 5. Masukkan telur dan pukul lagi hingga bergaul sempurna.
- 6. Masukkan esen vanila dan campuran serbuk koko dan pewarna merah tadi dan pukul lagi hingga sebati.
- 7. Masukkan tepung gandum berselang seli dengan campuran susu segar dan jus lemon.
- 8. Mulakan dengan tepung gandum dan diakhiri dengan tepung gandum (tepung, susu, tepung, susu dan akhir tepung)
- 9. Dalam satu bekas kecil yg lain satukan cuka dan baking soda.
- 10. Kemudian masukkan ke dalam adunan tadi. Gaulkan sempurna dengan sudu.
- 11. Tuangkan adunan tadi ke dalam bekas loyang pembakar berukuran 6 inci yang telah disapu dengan mentega dan di alas dasarnya dengan kertas minyak. (letak dlm cupcake pun boleh)
- 12. Bakar pada suhu 175 C selama 50 minit – 1 jam atau sehingga masak. Setelah kek masak, sejukkan dahulu.
- 13. Bahagikan kek kepada 2 atau 3 lapisan mengikut citarasa masing2.
- 14. Sapukan Cream Cheese ke atas setiap lapisan kek.
- 15. Akhir sekali salutkan keseluruhan kek dgn cream cheese.
- 16. Simpan dalam peti sejuk sebentar hingga cream cheese keras sedikit.
- 17. Cara Menyediakan Cream Cheese Topping :
- 18. Campurkan kesemua bahan dan pukul sehingga lembut dan gebu.
- 19. Sapu atas kek yg telah sejuk tadi. Hias ikut kreativiti masing2
Tiada ulasan:
Catat Ulasan