Resepi Cucur Udang Kuah Kacang
Resepi Cucur Udang Kuah Kacang
- Masa:
-
Penyediaan: 20 minit |
Memasak: 20 minit |
Keseluruhan: 40 minit
Jumlah Hidangan : 5
Bahan-Bahan:
-
Bahan untuk cucur
-
- 500 gram tepung gandum
- 1 ikat daun kucai
- 1 sudu kecil kunyit
- 1 ulas bawang besar
- 1 sudu besar air kapur
-
Bahan untuk kuah
-
- 2 ulas bawang merah*
- 3 ulas bawang putih*
- 1 inci halia*
- 1 mangkuk kacang tanah yang sudah di goreng.
- 1 senduk cili kisar
- 1 sudu kecil paste udang kering
- 3 sudu besar gula melaka
- 2 sudu kecil tepung jagung yang dicairkan
- garam dan gula secukup rasa
Cara Membuat:
-
Cara-cara untuk cucur:
-
- Bancuh tepung dengan air hingga sebati.
- Gaulkan bancuhan tepung
bersama daun kucai (yg dipotong 1 inci), serbuk kunyit, bawang besar yg
dihiris nipis, air kapur, udang, garam dan gula secukup rasa.
- Panaskan minyak sehingga sederhana panas, kautkan aduanan sebanyak satu senduk penuh dan tuangkan ke dalam kuali.
- Goreng dengan api sederhana kuat sehingga keperangan. Angkat, potong dan hidang bersama kuah kacang.
-
Cara-cara untuk kuah:
-
- Cincang bahan bertanda *.
- Panaskan 3 sudu besar minyak
- Tumiskan bahan cincang hingga wangi.
- Masukkan cili kisar dan udang kering, kacau hingga pecah minyak.
- Masukkan satu cawan air dan kacang yang di kisar halus. Masak hingga mendidih
- Masukkan gula, garam dan tepung jagung. Masak sehingga mendidih mencapai kepekatan sederhana.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan