Resepi Buah Melaka
Resepi Buah Melaka
- Masa:
-
Penyediaan: 20 minit |
Memasak: 10 minit |
Keseluruhan: 30 minit
Jumlah Hidangan : 20
Bahan-Bahan:
-
- 1 cawan tepung pulut
- 2 sudu besar tepung beras
- 5 helai daun pandan
- Gula melaka di potong kiub kecil
- Kelapa parut (gaulkan dengan garam halus secukup rasa)
- Sedikit pewarna hijau
Cara Membuat:
-
- Didihkan air 3/4 penuh dalam periuk.
- Kisar daun pandan
bersama sedikit air dan tapis. Kemudian campur air pandan tadi dengan
sedikit pewarna hijau dan tuang air sedikit demi sedikit ke dalam
campuran tepung pulut dan tepung beras sehingga menjadi adunan yang
boleh digentel.
- Ambil sedikit adunan, leperkan atas tapak tangan dan letakkan gula melaka sebagai inti. Tutup rapat dan bentukkan bulat.
- Rebus dalam air mendidih sehingga buah melaka timbul. Angkat dan toskan.
- Salut buah melaka dengan kelapa parut di campur dengan sedikit garam, gaul rata dan hidangkan.
-
Tiada ulasan:
Catat Ulasan