Resepi Biskut Chocolate Chip
Resepi Biskut Chocolate Chip
- Masa:
-
Penyediaan: 15 minit |
Memasak: 15 minit |
Keseluruhan: 30 minit
Jumlah Hidangan : 4
Bahan-Bahan:
-
- 1 cawan mentega
- 1 cawan gula castor
- 1 cawan brown sugar
- 2 biji telur
- 2 sudu esen vanila
- 3 cawan tepung (plain flour)
- 2 sudu tehbaking soda
- 1/2 sudu teh garam
- 2 cawan semi sweet chocolate chips
- 1 cawan badam cincang, bakar seketika
Cara Membuat:
-
- Panaskan oven ke suhu 170C.
- Pukul mentega, gula
kastor dan gula perang sehingga sedikit kembang dan sebati. Kemudian
masukkan telur sebiji demi sebiji dan esen vanila.
- Masukkan baking soda, garam, badam cincang dan chocolate chips. Kacau sebati.
- Gunakan ais krim scoop
(ataupun sudu), kaupkan dan susun di atas baking tray yang dilapik
dengan kertas parchment (baking paper) dalam jarak yg sesuai kerana
biskut akan mengembang semasa dibakar.
- Bakar selama 10-15 minit atau sehingga biskut menjadi keperangan.
-
Tips
-
Untuk mendapatkan biskut yang tebal dan rangup, masukkan ke
dalam peti sejuk selama lebih kurang 1 jam sebelum dibakar.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan