Resepi Ikan Jenahak Bakar Sambal Kelapa
Resepi Ikan Jenahak Bakar Sambal Kelapa
- Masa:
-
Penyediaan: 20 |
Memasak: 20 |
Keseluruhan: 40 minutes
Jumlah Hidangan : 1
Bahan-Bahan:
-
- 1 ekor ikan jenahak
- serbuk kunyit
- garam
- daun pisang
-
Bahan untuk sambal kelapa:
-
- 3-4 sudu besar kelapa parut
- 2 cm kunyit hidup
- 1 batang serai, hiris nipis
- 3 ulas bawang merah, hiris nipis
- 1 cm halia, hiris nipis
- 3 tangkai cili kering, direbus
- garam
- gula
Cara Membuat:
-
- Bersihkan ikan dan belah belakang. Sapukan dgn garam dan kunyit.Biarkan seketika.
- Sumbat dari bahagian belakang ikan dengan sambal kelapa, kemudian balut bahagian tengah ikan dengan daun pisang dan bakar.
-
Cara untuk sambal kelapa:
-
- Dalam lesung batu, tumbuk kunyit, serai, halia,
- cili kering dan bawang merah hingga lumat. Kemudian masukkan kelapa parut, sedikit garam dan gula secukup rasa.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan