Resepi Kuih Seri Muka
Resepi Kuih Seri Muka
- Masa:
-
Penyediaan: 30 Minit |
Memasak: 45 Minit |
Keseluruhan: 75 minit
Jumlah Hidangan : 1
Bahan-Bahan:
-
Bahan untuk lapisan bawah
-
- 250 gram beras pulut
- 200 ml santan (sederhana pekat)
- 1/2 sudu teh garam
- 2 sudu teh minyak masak
-
Bahan untuk lapisan atas
-
- 60 gram tepung gandum*
- 1 1/2 sudu besar tepung jagung*
- 70 gram gula pasir
- 2 biji telur Gred A
- 225 ml santan pekat
- 1/2 sudu teh garam
- 150 ml air + 4 helai daun pandan (diblender dan tapis untuk dijadikan air pandan)
- Pewarna hijau(optional)
Cara Membuat:
-
Cara-cara untuk lapisan bawah
-
- Bersihkan beras pulut dan rendam selama 10-20 minit
- Toskan beras pulut seketika
- Satukan kesemua bahan2 lapisan bawah.Kemudian letak dalam loyang, kacau supaya minyak masak sekata
- Kukus selama 30 minit
- Keluarkan loyang daripada periuk kukus,tekan pulut sehingga padat/mampat
- Sedia untuk dilapis dengan lapisan atas
-
Cara-cara untuk lapisan atas
-
- Ayak bahan-bahan bertanda* dari bahan lapisan atas
- Satukan semua bahan(lapisan bawah)kemudian blander
- Tuang adunan tepung ke atas pulut tadi dan kukus semula selama 1/2 jam atau sehingga masak
- Balut penutup periuk dengan aluminium foil atau kain bersih supaya air kukusan tidak menitik di atas permukaan kuih
- Sejukkan betul-betul sebelum keluarkan dari acuan lompang.Siap
- tips:sblum tuangkan
adunan tepung bewarna hijau,tuangkan sedikit adunan yg bewarna putih
dahulu dan kukus sekejap, ini bertujuan supaya adunan warna hijau tidak
meresap dicelah-celah pulut. .jadi baru nmpak kemas
Tiada ulasan:
Catat Ulasan