Resepi Biskut Makmur
Resepi Biskut Makmur, resepi kuih yang menambahkan lagi kepelbagaian di hari raya.
Oleh : Che' Nom
- Masa:
- Penyediaan: 15 minit | Memasak: 15 minit | Keseluruhan: 30 minit
Bahan-Bahan:
- Bahan untuk doh:
-
- 500g tepung gandum
- 2/3 cawan gula icing
- 1 tin kecil minyak sapi
- Paper cup
- Bahan untuk inti:
-
- 200g kacang tanah, digoreng tanpa minyak
- 3/4 cawan gula icing
- 1 sudu besar mentega kacang, optional
- Bahan untuk salut:
-
- Sedikit gula icing
Cara Membuat:
-
- Sangai tepung gandum dalam kuali, kemudian ayak tepung bersama gula icing. Gaul adunan bersama minyak sapi sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan doh yang lembut dan boleh diuli.
- Kisar kacang tanah dan campurkan bersama gula icing dan mentega kacang.
- Sukat doh menggunakan satu sudu besar untuk pastikan mendapat kuih yang sama besar. Kemudian leperkan dan letakkan inti kacang di tengah. Tutupkan inti dan buat bentuk membujur.
- Susun di atas loyang dan bakar selama 10-15 minit, suhu 150-160 darjah celcius. Kuih mungkin agak lembut bila disentuh ketika masih panas.
- Sejukkan biskut, salutkan dengan gula icing dan letakkan di dalam paper cup.
- Tips
- Sangai adalah kaedah menggoreng tanpa menggunakan minyak. Untuk sangai tepung gandum, tidak perlukan masa yang lama. Cukup sekadar 4-5 minit sahaja.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan