Rabu, 2 Oktober 2013

Indulgence Chocolate Cheese Moist Cake (ICCMC)

Indulgence Chocolate Cheese Moist Cake (ICCMC)

Assalamualaikum...
Hari ni saya nak kongsikan satu resepi eksklusif hasil gabungan 2 kek yang sangat sedap dan maletop iaitu Kek Indulgence dan juga Chocolate Cheese Moist Cake (CCMC).Hasilnya sangat menawan kalbu...memang terbaek.Rasanya kek paling istimewa yg berjaya dihasilkan walaupun hanya resepi eksperimen.Kek ini dibuat spesel untuk besday my laling pada 27hb yang lepas.Sangat puas hati bila en.asben kata sangat sedap dan anak2 suma makan, paling besh si kecil yg cerewat tu pun makan gak.
Nama INDULGENCE CHOCOLATE CHEESE MOIST CAKE ni diberi surat beranak oleh saya hehe..
Ada beberapa ubah suai dari resepi asal kek ini.Keistimewaan kek ini ialah menggunakan Kek Coklat Moist sebagai kek basic, manakala layer putih menggunakan cream chesse..Rasanya mestilah lagi mabeles.Untuk Layer coklat sama sahaja iaitu menggunakan mousse dark coklat.
Kepada yang ingin mencuba silakan, tapi kena fahami resepi betul2...kalau rasa susah, baik guna rcp kek Indulgence yang asal..
Tidakkan kek nampak sangat sedap pada pandangan mata korang hehe?layer by layer tu macam aiskrim..sangat heaven..sambil pejam2 mata menikmati kek ni hihi...saja ayat kasi menggoda sket.
Kalau ada yg tingin nak merasa silalah angkat tangan ya...InsyaAllah saya boleh usahakan.Tapi jangan expect harganya 30hengget ya..kek ni berat ~1.8kg

Dah wat description layer by layer tapi tak jelas lak..xpolah malas dah wey nk edit...
Kaler koko gelag tuh kek coklat miost (bukan kek span yo)..koko lite tu coklat mousse...kaler putih tu cream cis..atas sekali yg comot sket coklat ganache..
   
 Yang belah kanan tu kami beli kat kedai tersohor..belah kiri home made punya...saja nk compare rasa...kek beli memang xleh berdiri..kena baringkan hihi...Korang mesti tanya yg mana lagi sedap...cer teka cer teka..korang wat la penilaian sendiri...
RESEPI INDULGENCE CHOCOLATE CHEESE MOIST CAKE
By : LiNa Pg
(Untuk step by step sila rujuk ke blog Evelyn Gemina, untuk rcp CCMC refer blog kakzu)
LAPISAN KEK
KEK COKLAT MOIST/KEK SPAN - potong kepada 3 lapisan
Kek Coklat Moist resepi simpanan LiNa Pg boleh refer SINI
Kalau nk buat Kek Span boleh refer SINI
Boleh guna mana resepi kek span kesukaan masing2.Kat Blog rujukan di atas juga ada rcp kek span/chiffon
LAPISAN CHEESE
Bahan-Bahan

  • 250 gm creamcheese
  • 120 gm gula castor
  • 150 gm uht whipping cream (LiNa Pg guna non diary-itu jer yg ada)
  • 1  tbsp gelatin
  • air panas secukupnye (~60ml ) 

Cara-Cara:
  1. Biarkan cheese pade suhu bilik. Bile dah lembut putar cheese dan gula castor hingge kembang.
  2. Pukul whipping cream hingga kental.Ketepikan
  3. Taburkan gelatin ke dalam air panas.Biarkan kembang.Kacau hingga larut.Kalau tak larut, panaskan secara double boil.Sejukkan
  4. Masukkan gelatine ke dalam adunan cheese dan kacau sebati.Kaup balik dengan whipping cream hingga sebati.Ketepikan
CHOCOLATE MOUSSE
  • 300  gm whipping cream 
  • 1 tbsp gelatine ( cairkan dengan 60  ml air panas )
  • 50 gm serbuk koko + 100 gm gula icing ( satukan dengan air suam 1/2 cawan, jadikan pes )LiNa pg guna 1/2 cawan serbuk koko+1/2 cawan susu-double boil 
  • 1 tbsp nescaffe + 1 1/2 tbsp air panas ( pilihan ) (LiNa Pg xletak)
Cara-Cara:
  1. Putar whipping hingge softpeak.
  2. Satukan kesemua bahan dengan kaedah kaup balik.Ketepikan
CHOCOLATE GANACHE/TOPPING
  • 150ml whipping cream
  • 350g dark chocolate
  • 1 tbsp butter - cairkan
Cara2 membuat ganache:
1. Panaskan whipping cream secara double boiler hingga berbuih di tepi periuk.
2. Masukkan coklat & mentega, kacau hingga cair & tuang atas kek.

CARA MELAPIS KEK
  • Paling bawah => Lapisan pertama - KEK
                           Lapisan kedua    - Coklat Mousse
                           Lapisan ketiga    - KEK
                           Lapisan keempat - Cheese 
                           Lapisan kelima    - KEK
                           Lapisan keenam  - Coklat Mousse
  • Akhir sekali salut keseluruhan kek dengan lebihan coklat mousse
  • Sejukkan kek di dalam petisejuk beberapa jam (semalaman pun ok)
  • Tuang ganache ke seluruh kek.
  • Hias ikut creativity masing2
Inilah rupa kek sebijik sebelum di post mortem...deko tu memang cengginilah kalau org tak kreatif..rupa paras cam kek coklat biase2 jer muahaha...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan