Rabu, 2 Oktober 2013

Kek Red Velvet


kek red velvet merah cake 


BAHAN BAHANNYA IALAH 

  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu besar serbuk koko
  • 1 sudu besar pewarna merah
  • 60 gm butter tanpa garam
  • 3/4 cawan gula
  • 1 biji telur gred A
  • 1/2 sudu kecil esen vanila
  • 1/2 cwn susu segar +1/2 sudu jus lemon
  • 1/2 sudu kecil cuka masakan
  • 1/2 sudu kecil baking soda
  • Bahan Untuk Cream Cheese Topping :
  • 250 gm cream cheese
  • 4 sudu besar mentega
  • 1/3 cwn gula icing - diayak
  • 1 sudu kecil jus lemon

Kaedah dan Langkah-Langkah

  • 1. Cara Menyediakan Kek Red Velvet :
  • 2. Dalam satu bekas, ayak tepung, baking powder dan garam. Ketepikan.
  • 3. Dalam satu mangkuk yg kecil, satukan serbuk koko dan pewarna merah dan kacau rata hingga menjadi paste @ tambahkan sedikit air supaya mudah melarut.
  • 4. Pukul mentega dan gula hingga lembut dan gebu dengan menggunakan mixer.
  • 5. Masukkan telur dan pukul lagi hingga bergaul sempurna.
  • 6. Masukkan esen vanila dan campuran serbuk koko dan pewarna merah tadi dan pukul lagi hingga sebati.
  • 7. Masukkan tepung gandum berselang seli dengan campuran susu segar dan jus lemon.
  • 8. Mulakan dengan tepung gandum dan diakhiri dengan tepung gandum (tepung, susu, tepung, susu dan akhir tepung)
  • 9. Dalam satu bekas kecil yg lain satukan cuka dan baking soda.
  • 10. Kemudian masukkan ke dalam adunan tadi. Gaulkan sempurna dengan sudu.
  • 11. Tuangkan adunan tadi ke dalam bekas loyang pembakar berukuran 6 inci yang telah disapu dengan mentega dan di alas dasarnya dengan kertas minyak. (letak dlm cupcake pun boleh)
  • 12. Bakar pada suhu 175 C selama 50 minit – 1 jam atau sehingga masak. Setelah kek masak, sejukkan dahulu.
  • 13. Bahagikan kek kepada 2 atau 3 lapisan mengikut citarasa masing2.
  • 14. Sapukan Cream Cheese ke atas setiap lapisan kek.
  • 15. Akhir sekali salutkan keseluruhan kek dgn cream cheese.
  • 16. Simpan dalam peti sejuk sebentar hingga cream cheese keras sedikit.
  • 17. Cara Menyediakan Cream Cheese Topping :
  • 18. Campurkan kesemua bahan dan pukul sehingga lembut dan gebu.
  • 19. Sapu atas kek yg telah sejuk tadi. Hias ikut kreativiti masing2

Tiada ulasan:

Catat Ulasan