Khamis, 3 Oktober 2013

Resepi Puding Roti

Resepi Puding Roti

Puding Roti
Masa:
Penyediaan: 35 Minit | Memasak: 15 Minit | Keseluruhan: 50 minit
Jumlah Hidangan : 1

Bahan-Bahan:

Bahan untuk di kisar
  • 4 keping roti*
  • 2 biji telur ayam *
  • 1 tin susu cair (400ml)*
  • 1 sudu teh asen vanilla*
Bahan-bahan lain
  • 10 gm serbuk agar-agar
  • 1 cawan gula pasir
  • 3 cawan air
  • 2 sudu besar majerin
  • 3 jenis pewarna kesukaan

Cara Membuat:

  1. Masak serbuk agar-agar dan juga gula bersama air di atas api dapur. dah larut masukkan gula.
  2. Sementara itu, masukkan bahan-bahan bertanda * ke dalam mesin pengisar(blender) dan kisar halus.
  3. Tuang bahan kisar ke dalam larutan agar-agar yang mendidih.
  4. Kacau sentiasa hingga larutan agak pekat.
  5. Masukkan majerin dan kacau hingga larutan menggelegak. Tutup api dapur.
  6. Bahagi larutan puding kepada 3 bahagian. Warnakan setiap bahagian dengan pewarna yang berlainan. (Kalau guna serbuk koko, gaul sebati serbuk koko dengan salah satu bahagian larutan puding).
  7. Basahkan loyang atau acuan pilihan dan sendukkan larutan puding berselang-seli setiap bahagian. Sendukkan adunan terus menerus, maknanya tak perlu tunggu keras adunan yang dah disendukkan ke dalam loyang tu. Kalau nak dapatkan corak seperti di atas tu, sengetkan loyang dan sendal loyang tu di salah satu hujungnya supaya tak jatuh. Kemudian mulalah menyenduk adunan berselang-seli hingga habis digunakan. Kembalikan loyang pada kedudukan asal dan biar puding keras.
  8. Masukkan ke dalam peti sejuk. Hidangkan sejuk-sejuk memang sedap.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan